Op zondag 14 oktober 2018 ga je stemmen voor een nieuw bestuur in je gemeente en je provincie.
Hoe gaat dat precies in z'n werk?
Hieronder geven we antwoord op de meest voorkomende vragen. De Vlaamse overheid heeft een aparte verkiezingswebsite met meer uitgebreide informatie. Mocht je toch nog vragen hebben of moeilijkheden ondervinden, geef ons gerust een seintje.
Wanneer ben ik stemgerechtigd?
- Als je de Belgische nationaliteit hebt, officieel in België woont en minstens 18 jaar oud bent op de dag van de verkiezingen, dan ben je verplicht om naar het stemhokje te gaan.
- Als je een andere nationaliteit hebt, maar wel officieel in België woont, dan mag je in de meeste gevallen ook stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het is wel belangrijk dat je dat ten laatste op 31 juli 2018 laat weten aan de gemeente waar je woont. Daarvoor kan je bij je gemeente gratis een formulier aanvragen. Of je downloadt het formulier op deze pagina.
Waar en hoe moet ik precies gaan stemmen?
- Enkele weken voor de verkiezingen krijg je op je officiële adres een oproepingsbrief in de bus. Daarop staat het het adres te lezen waar je moet zijn om je stem uit te brengen. Je leest er ook de openingsuren van je stemlokaal. Hou de oproepingsbrief goed bij, je hebt hem nodig op de dag van de verkiezingen. Ook je identiteitskaart moet je dan zeker meenemen.
Wat als ik zelf niet kan gaan stemmen?
- Als je tijdens de verkiezingen op reis bent, moeilijk te been of aan het werk, dan kan je op voorhand een volmacht aanvragen. Daarvoor vul je een formulier in dat je kan aanvragen bij je gemeente of hier kan downloaden. Je geeft de volmacht aan iemand die je vertrouwt en die zelf stemgerechtigd is. Lees hiermeer over volmachten.
Op papier of digitaal?
- Ongeveer de helft van de gemeentes in Vlaanderen heeft stemcomputers. Daar stem je dus digitaal. Op deze website kan je zien hoe dat in z'n werk gaat. Ook in het stemlokaal krijg je nog uitleg over de manier van stemmen. In Brussel stemt iedereen aan een computer.
- Stem je digitaal, dan kan je niet ongeldig stemmen. Op papier wel. Let op dat je op elk stembiljet bij niet meer dan één partij bolletjes inkleurt. Je krijgt twee stembiljetten: eentje voor de gemeente en eentje voor de provincie. Enkel in Antwerpen moet je drie keer stemmen. Daar komen de districten er nog bij.
Kan ik aan meer dan één kandidaat een stem geven?
- Ja, hoor. Je kiest eerst of je een lijststem geeft, voor de partij van je keuze. Daarna kies je hoeveel personen je op die lijst een persoonlijke stem wenst te geven. Je mag zelfs bij elke naam van de lijst een bolletje kleuren. De partij van je keuze krijgt zo één stem. Welke mensen van de lijst precies verkozen worden, kan je mee bepalen door de persoonlijke stemmen die je geeft.
- Het enige wat niet kan, is voor hetzelfde niveau (gemeente of provincie) voor verschillende partijen kiezen. Als je dat doet, is je stem ongeldig.
Ik verhuis deze zomer. Waar moet ik gaan stemmen?
- In de gemeente waar je gedomicilieerd bent op 31 juli 2018. Dat geeft de overheid de nodige tijd om de verkiezingen netjes te kunnen organiseren.
Kan ik als student gaan stemmen in de stad waar ik studeer?
- Neen. Je moet stemmen in de gemeente waar je gedomicilieerd bent.
Ik ben Belg maar woon in het buitenland. Kan ik toch een stem uitbrengen?
- Neen. Je moet gedomicilieerd zijn in een Belgische gemeente om hier te kunnen stemmen.