David Wemel voert de Groene ploeg aan in 2024

14 September 2023

David Wemel voert de Groene ploeg aan in 2024

"Kortrijk snakt naar een groene impuls. In tijden dat Europa brandt en verzuipt tegelijkertijd, mogen we nooit genoegen nemen met het status quo."

David Wemel zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 de ploeg van Groen Kortrijk aanvoeren. Dat beslisten de leden op een ledenvergadering eind augustus. Diezelfde leden duidden ook Marleen Dierickx, Jaouad Karim en Matti Vandemaele aan als sterkhouders voor de volgende jaren.

Groen Kortrijk wil inzetten op een stevige vergroening van de stad, op betaalbaar wonen en op een renovatiesprint voor de meest kwetsbaren. Hieronder vind je de integrale speech van onze lijsttrekker.

"Merci, merci, merci, ...

Merci Petra, om de zaken op scherp te stellen en duidelijk te maken waarom Groen relevanter is dan ooit. Merci om op jouw ongeëvenaarde manier ons groene project een gezicht te geven. Je hebt dan misschien officieel de titel van vice-premier; voor mij ben jij de leading lady van Vivaldi.

Merci Wouter om al die jaren Groen een gezicht te geven in West-Vlaanderen. Om Oostende eerlijker, gezonder en groener te kleuren, met twee topmadammen als groen schepenen. En om in de federale kamer de groene vlag met trots te verdedigen.

Merci allemaal voor het vertrouwen. Merci om hier te zijn. Merci om duidelijk te maken dat Kortrijk snakt naar een groen beleid.

Het mag duidelijk zijn: Ik ben dankbaar.

Maar met dankbaarheid alleen win je geen verkiezingen. Wat we nodig hebben is een strijdbaar Groen.

Want ja, ik maak me zorgen.

Ik maak me zorgen als ik de reisverhalen hoor van mijn vrienden. Als ik hoor hoe Europa brandt en verzuipt tegelijk.

Ik maak me zorgen als ik merk hoe de generatie van mijn dochters het lijkt te hebben opgegeven. "Het is toch al naar de kloten, papa. Het is gewoon te laat om nog iets te doen." ... Ik kan je garanderen, zo'n boodschap komt aan als een stomp in de maag (of zelfs in de ballen). Ze zijn hier vandaag alle drie, m'n dochters. Ik hoop oprecht dat zijn binnen 30 jaar, wanneer ze zo oud zullen zijn als ik nu, dat ze hier dan ook zullen staan. Met als boodschap "yes, we did it" en niet langer "yes, we can".

Want laat het duidelijk zijn: ik maak me zorgen, maar ik ben strijdvaardiger dan ooit. Want als iedereen lijkt stil te vallen, de moed laat zakken en de hoop lijkt te zijn verloren, is het belangrijker dan ooit om de rug te rechten en om voorop te lopen. De strijd voor een eerlijkere en gezondere wereld is te belangrijk om zomaar aan ons voorbij te laten gaan. We mogen nooit genoegen nemen met het status quo.

Dus ja, wij groenen zijn strijdvaardig. Wij geloven in de kracht en de creativiteit van mensen. Wij zijn vooruitgangsoptimisten, maar er zal meer nodig zijn dan een blind geloof in de wetenschap als we de uitdagingen van onze generatie nog tijdig willen aanpakken.

Weet je, ooit heb ik nog gerookt. Dat was in de jaren 1990 en 2000. We wisten dan al verdomd goed hoe schadelijk roken eigenlijk was. Maar eens begonnen, raak je er moeilijk vanaf.

Iemand waar ik toen soms mee optrok, rookte ook en trok zich niet zoveel aan van alle onheilsberichten. Zijn motto was: “tegen de dag dat ik longkanker krijg van het roken, kunnen ze dat al lang genezen.” Aan hem moet ik altijd terugdenken als ik sommige ecomodernisten bezig hoor. Je weet wel, die groep mensen die gelooft dat de wetenschap de klimaatcrisis zal oplossen voor het helemaal te laat is.

Ondertussen ben ik zelf bijna 20 jaar gestopt met roken. Een gewoonte waar ik COPD (een chronische longziekte) aan overhield. Iets wat nog steeds niet te genezen valt, alle wetenschapsoptimisme ten spijt. Hoe het de jongen waar ik destijds mee optrok zelf vergaan is, weet ik niet. Maar ik weet wel dat longkanker nog steeds niet zomaar te genezen is. Iedereen kent wel iemand die aan de gevolgen overleden is, helaas.

Dat ik stopte met roken, betekent niet dat ik niet geloofde in geneeskunde. Ook ik ga gewoon naar de dokter, neem medicijnen als dat nodig is en ben daar al heel vaak heel goed mee geholpen. Geloof ik dan niet in wetenschappelijke vooruitgang of onderzoek? Toch wel hoor. Jaarlijks steun ik via kom op tegen kanker zelfs genereus het wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van kanker.

Alleen ben ik er niet van overtuigd longkanker met behulp van de wetenschap op korte termijn de wereld zal uit zijn.

Trek zelf maar de parallel met het klimaat...

Maar ik sta hier vandaag als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in stad Kortrijk. En ook dat maakt me strijdbaar. Want Kortrijk heeft nood aan een strijdvaardig Groen.

Een groene partij die een halt durft toeroepen aan de steeds toenemende macht van projectontwikkelaars in deze stad, die vooral zichzelf verrijken. Projectontwikkelaars die onze stad beter willen maken, zullen welkom blijven. Maar als wij het voor het zeggen hebben, zullen ze wel moeten intekenen voor een duurzaam en rechtvaardig verhaal voor de mensen en dus niet langer een blanco cheque krijgen waar alleen zij beter van worden. Als het van ons afhangt, zal elk nieuw project een minimum aantal betaalbare woningen hebben

Kortrijk heeft nood aan een partij die echt doorpakt op gebied van mobiliteit. Waar fietsveiligheid niet wordt opgelost met potten verf, maar door écht in te zetten op vrijliggende fietspaden. Een stad waar de fiets koning is. Als Groen mee bestuurt, wordt de bovenste verdieping van de schouwburgparking een fietsparking, met een fietsvriendelijke inrit langs de Doorniksestraat. Zo zorgen we voor een veilige, gezonde en groenere stad voor iedereen

Deze stad heeft nood aan een groene partij die nooit genoegen zal nemen met symbolische onthardingsprojecten, zolang er in deze stad vele malen sneller harde ontwikkeling  bijkomt dan dat er onthard wordt. Als wij mee besturen dan zal er op het einde van 2030 netto minder beton zijn in deze stad. Meer groen, minder grijs. Schrijf maar op: met Groen in het bestuur krijgen zowel het schouwburgplein als Kortrijk weide een grondige vergroening. En als Groen mee bestuurt, wordt elke euro in de natuurbank besteed aan het verwerven en beschermen van open ruimte in onze stad.

Kortrijk heeft nood aan een groene partij die nooit aanvaardt dat de meest kwetsbare mensen in onze stad in de slechtst geïsoleerde woningen wonen en zich blauw betalen aan dure energierekeningen. Wij maken werk van een renovatiespurt, want dat is goed voor het klimaat én voor je portemonnee. Als wij de stad mee besturen, isoleren we op zes jaar tijd 50% van alle slecht geïsoleerde woningen.

 

Ik kan en wil het gezicht en de stem zijn van die strijdvaardige Groene partij. Een lijsttrekker die bruggen bouwt naar andere partijen, maar vanuit een duidelijk Groen verhaal. Een aanvoerder die mensen warm kan maken en kan overtuigen om mee werk te maken van wat deze stad nodig heeft: Een bestuur dat er voor zorgt dat mensen zich goed voelen in hun vel, goed kunnen doen voor elkaar en goed kunnen doen voor de planeet. Iemand die rechtstaat en voorop loopt als andere mensen ontmoedigd raken en dreigen af te haken. Een kapitein die zorgt dat we fiere groenen zijn die elke dag werken aan een betere stad. Vanuit de meerderheid als het kan, vanuit de oppositie als het moet.

Ik laat mij graag uitdagen in mijn denken. Liefst van al luister ik naar elke Kortrijkzaan. Daar zullen heel wat meningen tussen zitten waar ik het niet eens mee ben. Maar door te luisteren wil ik op zijn minst proberen om te begrijpen. Oplossingen en nieuwe inzichten vind je vaak daar waar je ze het minst verwacht. Voor de verkiezingen van 13 oktober wil Groen Kortrjk daarom minstens 10.000 mensen in Kortrijk hebben bezocht. Aan elk van hun deuren gaan we persoonlijk aanbellen.

Maar, gelukkig is politiek een teamsport. En ik heb het geluk omringd te zijn met een fantastisch team. Vele gezichten van dat team zijn hier vandaag aanwezig. Vandaag mag ik alvast drie mensen aankondigen die schouder aan schouder met mij campagne zullen voeren. 

De eerste is Marleen Dierickx. Het sociale gelaat van onze afdeling. Ze voelt zich in haar sas in het bijzonder comité van de sociale dienst, waar ze daadwerkelijk het verschil kan maken in het leven van mensen. Het liefste van alles wil ze dat nog zes jaar langer blijven doen. Ik ben blij met de onvoorwaardelijke steun van Marleen voor het groene project in onze stad en daarbuiten. Merci Marleen voor meer dan 20 jaar Groen engagement.

Daarnaast kondig ik ook graag Jaouad Karim aan. Jaouad is sinds begin dit jaar voorzitter van onze afdeling, maar is al vele jaren actief voor Groen en werkt momenteel als assistent werkleider bij Kringloopwinkel Kortrijk. Jaouad is een politiek dier pur sang. Vanuit een duidelijke visie op hoe de samenleving eruit zou moeten zien en vanuit een verontwaardiging over hoe de zaken nu lopen, werkt Jaouad elke dag aan een betere stad, een beter Vlaanderen en een betere wereld.

Ten slotte is er mijn compagnon de route sinds dag 1, Matti Vandemaele. Iemand wiens politieke talent en drive niet te ontkennen valt. De man die elke maand zorgt voor minstens één groene impuls in de gemeenteraad. We zijn de tel wat kwijtgeraakt, maar ondertussen moeten er al een 50-tal suggesties van Matti omgezet zijn in beleid. Ook Matti heeft zich opnieuw geëngageerd om mee aan de groene kar te trekken in Kortrijk. 

En dan eindig ik waar ik begonnen ben. Met een grote merci. Merci aan Marleen, Jaouad en Matti om mee hun schouders onder onze droom te zetten. Om mee op de baricaden te staan.

Merci aan Cathy Matthieu en Philippe Avijn. Twee gemeenteraadsleden die hun strepen meer dan verdiend hebben, maar die nu ruimte maken voor nieuw geweld. 

Merci aan Maarten Devos. Die het pad effende voor Marleen in het bijzonder comité en die meer dan drie jaar wekelijks dossiers doorlpoeterde om de mensen die het het meeste nodig hebben een beetje perspectief te bieden.

En een heel bijzondere dank je wel aan Elke, Marit, Imme en Asa. Want het is voor én door jullie dat ik hier sta. Als ik het zelf even allemaal niet meer zie, dan volstaat één blik naar of van één van jullie vieren om weer door te gaan. Om er voor te zorgen dat we binnen dertig jaar samen "yes, we did it" kunnen roepen.

Merci aan jullie allemaal om vanaf nu meer dan ooit samen stad te maken.

Het mag duidelijk zijn. De komende maanden en jaren laten we Kortrijk wemelen als nooit tevoren.

Santé!"