Luchtkwaliteit in Kortrijkse scholen is verontrustend
07 Oktober 2024

"De situatie is bijzonder verontrustend. Vervuilde lucht bedreigt de gezondheid van onze kinderen. Na dit onderzoek is duidelijk dat schone lucht voor Groen een topprioriteit is bij eventuele onderhandelingen: er moet een plan komen om onze kinderen te beschermen tegen giftige uitlaatgassen."
Luchtkwaliteit in Kortrijkse scholen is verontrustend: 65% van de schoolomgevingen in Kortrijk voldoet helemaal niet aan WHO norm David Wemel (Groen): "Schone lucht is voor ons een topprioriteit”
Het is slecht gesteld met de luchtkwaliteit rond kleuter- en lagere scholen in Kortrijk. In bijna alle schoolomgevingen overschrijdt de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Slechts drie schoolomgevingen voldoen wél aan de WHO-norm. Kortrijks lijsttrekker David Wemel: "De situatie is bijzonder verontrustend. Vervuilde lucht bedreigt de gezondheid van onze kinderen. Na dit onderzoek is duidelijk dat schone lucht voor Groen een topprioriteit is bij eventuele onderhandelingen: er moet een plan komen om onze kinderen te beschermen tegen giftige uitlaatgassen."
Groen Kortrijk analyseerde de nieuwste cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij en onderzocht de resultaten van de luchtkwaliteit aan de Kortrijkse basisscholen (41 scholen). Daaruit blijkt dat de WHO-norm in 38 van de scholen overschreden wordt. In 27 scholen ligt hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht zelf meer dan anderhalf keer boven de WHO-norm. "Langdurige blootstelling aan slechte luchtkwaliteit kan ernstige gevolgen hebben. Van astma en allergieën tot leerproblemen - de impact op onze kinderen is groot. We zien zelfs dat sommige leerlingen moeite hebben om zich te concentreren door de vervuilde lucht die hun klaslokalen binnendringt."
Over het algemeen ging de luchtkwaliteit er de laatste jaren wel op vooruit. Volgens lijsttrekker David Wemel bewijst dat net dat groene maatregelen effect hebben: “Daadkrachtig mobiliteitsbeleid is daarom nodig, geen twijfelende politici die de klok willen terugdraaien. Wij kiezen in alle geval resoluut voor veilige én gezonde schoolomgevingen. Een keuze voor Groen is dus een heel heldere keuze.”
Groen wil nog meer maatregelen nemen om de luchtkwaliteit in Kortrijk aan alle schoolpoorten en in alle woonwijken te verbeteren. Een van die maatregelen is het invoeren van de 3-30-300 regel waarbij iedere woning zicht heeft op 3 bomen, 30% van de oppervlakte moet bedekt zijn met boomkruinen en iedereen op maximaal 300 meter moet toegang hebben tot groene ruimte. Uit een onderzoek van het onafhankelijke bureau Datalab blijkt dat in Kortrijk slechts 1,6% van de gebouwen momenteel aan de 3-30-300 regel voldoen. Bovendien blijkt dat waar de inwoners het armst zijn, de groene ruimte het schaarst is. Daar moet er dus eerst ingegrepen worden. Wemel: "Iedereen verdient een goede gezondheid en dus propere lucht. Wij willen er mee voor zorgen dat de stad blijft maatregelen nemen tot elk kind propere lucht kan inademen."
De partij stelt een reeks maatregelen die deel kunnen uitmaken van het plan om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Schone lucht is voor ons een absolute voorwaarde bij eventuele onderhandelingen. We streven naar een gezonde en veilige omgeving waar onze kinderen kunnen leren, spelen en opgroeien. Met de juiste maatregelen verbeteren we niet alleen de luchtkwaliteit, maar ook de verkeersveiligheid,” besluit Wemel.
10 maatregelen voor propere lucht aan scholen
- Een schoolstraat in elke schoolomgeving
- Park en rides weg van de schoolpoort
- Ouders sensibiliseren om met de fiets te komen.
- Snelheid naar omlaag naar 20/uur in schoolomgevingen (vergelijkbaar met de toegelaten
snelheid in woonerven). - Schoolomgevingen autovrij of autoluw maken.
- Zorg voor minder autoverkeer in de stad, sluipverkeer en doorgaand verkeer omleiden.
- Woon-werkverkeer met de auto in de stad verminderen door mensen aan te moedigen met de
fiets of openbaar vervoer naar hun werk te gaan - Groene buffers aanleggen rondom scholen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
- Speelplaatsen vergroenen.
- Meten is weten: meer regelmatige en gedetailleerde metingen aan de schoolpoorten