Gedaan met kwetsende spreekkoren op onze tribunes

14 September 2023

Gedaan met kwetsende spreekkoren op onze tribunes

"Ik ben als supporter, ouder en bestuurder van deze stad beschaamd daar tussen te staan. Ik zie hoe kinderen en tieners deze spreekkoren zonder nadenken meezingen."

Op voorstel van raadslid Matti Vandemaele komt er -eindelijk- een actieplan tegen kwetsende spreekkoren op de tribunes van voetbalclub KV Kortrijk.

Hieronder zijn volledige tussenkomst op de gemeenteraad.

"We moeten ons uitspreken over de veiligheidsaanpak van een aantal risico-voetbalmatchen. En het is goed dat we dat mogen doen en we steunen dan ook wat voor ligt. Maar onze fractie wil graag een andere dimensie van geweld in het debat brengen. We zijn het er hopelijk allemaal over eens dat alle vormen van geweld moeten aangepakt worden door de stad, de politie en de club. Één vorm van geweld waar het al jarenlang oorverdovend stil over is, dat is het psychologische geweld van de spreekkoren. Er zijn er rascistische, er zijn er antisemitische en er zijn er homofobe. Het zingen van bepaalde liederen is een vorm van geweld tegen hele groepen van onze samenleving. Wie klopt met vuisten in het stadion moet aangepakt worden maar ook wie klopt met woorden moet aangepakt worden. Het is geweld dat niet door de beugel kan en toch is er een zekere laksheid. De antwoorden die we vanuit de club mochten ontvangen lezen als een spreekbeurt van het 3e leerjaar, hier en daar wat samengeraapt op internet. Niks substantieel. Maar ook vanuit de stad  en de politie is er nauwelijks actie. Waarom tollereren we dat psychologisch geweld in onze stad? Waarom pakken we dat niet aan? Hoe lang nog laten we spotten met homo’s, Joden en mensen met een andere culturele achtergrond? Hoe lang tollereren we nog dat kinderen dat soort bagger staan mee te zingen, zonder te weten wat ze aan het doen zijn? Als de club, stad en politie niet meer actie nemen, dan geven we toe, capituleren we tegenover de rascisten, de joden- en homohaters. Niet optreden en laten betijen is goedkeuren, van een clubbestuur op den dool kan ik het nog begrijpen maar niet van de stad en de politie."