David Wemel reageert op de stadslijst

06 Februari 2024

David Wemel reageert op de stadslijst

Kortrijk wemelt van de creativiteit en het ondernemerschap. Dat zijn onbetaalbare grondstoffen. Als we die verstandig gebruiken, kan Kortrijk blijven vooroplopen.

Op maandag 5 februari kondigden team Burgemeester en CD&V Kortrijk aan dat ze samen naar de kiezer trekken onder de vlag van team burgemeester, een stadslijst voor Kortrijk. David Wemel, onze lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen reageert.

David, ben je verrast door het nieuws?

“Neen. De romance tussen Open VLD en CD&V is overal in de regio aan de gang. Eerder kondigden Kuurne en Harelbeke, niet toevallige twee buurgemeenten van Kortrijk, een gelijkaardig kartel aan. Dat Kortrijk zou volgen, stond in de sterren geschreven.”

Een regionale strategie in functie van een fusie?

“Je zou het zo kunnen lezen.”

Speelt er niet heel wat meer? Hoe komt het dat gezworen vijanden elkaar nog voor de verkiezingen vinden?

“Wat zeker meespeelt, is dat de spelregels voor lokale verkiezingen zijn veranderd. Wie de grootste wordt, krijgt twee weken de tijd om een meerderheid te vinden. Het regelen van meerderheden vóór de verkiezingen, de zogenaamde voorakkoorden (waarbij de voordrachtsaktes voor de burgemeester en de schepenen al op voorhand werden getekend), wordt onmogelijk. De grootste partij worden, is dus van levensbelang. Blijkbaar zijn ze er bij team Burgemeester niet van overtuigd dat ze op eigen kracht de grootste kunnen worden. En dus nemen ze er de CD&V bij.”

Een geloofwaardig project volgens jou?

“Veel zal afhangen van de mensen en van de inhoud. Het siert hen wel dat ze maandag alvast ook een aantal inhoudelijke plannen bekend maakten.”

Groen staat bekend als een partij van de inhoud en van de ideeën. Wat is jouw reactie op de inhoudelijke voorstellen die werden gepresenteerd?

“Eén constante: er zal een groene én een progressieve correctie nodig zijn als we Kortrijk willen voorbereiden op de uitdagingen van morgen. Het eerste wat ze zeiden op de persconferentie, is dat ze Kortrijk willen vergroenen… Dat is exact wat ze 12 jaar geleden en 6 jaar geleden ook zeiden. Ze weten dus goed wat de Kortrijkzaan wil horen, maar op echte groene realisaties blijft het wachten. En met de verlaagde Leieboorden en Kortrijk weide hebben we er twee stenen woestijnen bij.”

Voor groen beleid heb je Groenen in het beleid nodig, dat is duidelijk. Maar je spreekt ook over een progressieve correctie.

“Ik viel maandag bijna van mijn stoel toen ik Sien Vandevelde, nota bene de nationale voorzitter van Jong CD&V, hoorde pleiten voor GAS-boetes en werkstraffen voor 14-jarigen. Dat is echt niet het Kortrijk waar ik in wil leven. Ja, ook jongeren kunnen overlast veroorzaken, maar Kortrijk barst van de ervaren organisaties die weten hoe je met zo’n jongeren kan omgaan zonder hen meteen een geldboete of een werkstraf op te leggen. Laat ons die versterken in plaats van forse verklaringen af te leggen.”

Bij je aanduiding als lijsttrekker sprak je de ambitie uit om Kortrijk mee te besturen. Is dat veranderd na maandag?

“Neen. Voor ons verandert er heel weinig. De stadslijst zal sowieso een derde partner nodig hebben om Kortrijk te besturen. Als ze dan willen spreken over een groene en progressieve impuls in hun ideeën, dan staan wij op de eerste rij om daaraan mee te werken. Als het is om het vijfde wiel aan de wagen te spelen en de meerderheid een groen imago te geven, dan zullen we vriendelijk bedanken. Maar laat ons duidelijk zijn: binnen de stadslijst lopen genoeg mensen rond met wie wij goed samenwerken.”

Je lijkt er nu van uit te gaan dat het sowieso binnen is voor de stadslijst. Zouden jullie niet meewerken aan een alternatieve meerderheid, zonder de stadslijst?

“Wij zullen elk project en elk voorstel beoordelen op de inhoudelijke merites. Ook bij Vooruit en N-VA lopen capabele mensen rond met interessante ideeën voor de stad. Als mensen elkaar vinden in de politiek, dan is er veel mogelijk. Voor mij heeft het weinig zin om vooraf veto’s te stellen of om van de burgemeestersstrijd een open oorlog te maken. Vroeg of laat kom je elkaar weer tegen in de politiek en dan moet je kunnen samenwerken.”

Een laatste vraag: hoe gaan jullie de campagne in?

“13 oktober is nog ver, maar wij staan klaar om met interessante ideeën en enthousiaste mensen de hoofden en de harten van de Kortrijkzanen te veroveren. Kortrijk wemelt van de creativiteit en het ondernemerschap. Dat zijn onbetaalbare grondstoffen. Als we die verstandig gebruiken, kan Kortrijk blijven vooroplopen op gebied van sociale rechtvaardigheid, duurzaam ondernemerschap en hedendaags ruimtegebruik. Een stad die verder ontwikkelt volgens de inzichten van deze tijd, met natuur in elke buurt, betaalbare woningen en vlotte en veilige verbindingen voor voetgangers en fietsers.”

Je hebt me overtuigd ;-). Veel succes de komende maanden.