Bezwaarschrift tegen Kleiputten Aalbeke
27 Januari 2025

Groen dient bezwaarschrift in tegen kleiputten Aalbeke
Aan het College van burgemeester en schepenen
Stadhuis
Grote Markt 54
8500 Kortrijk
OPENBAAR ONDERZOEK - OMV_2024124358 - AANNEMINGEN BOSSCHAERT NV -
AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING
Omgevingsloket nummer : OMV_2024124358
Gemeentelijk dossiernummer: 20241084
Aanvrager: AANNEMINGEN BOSSCHAERT NV
Ligging van het project:
Kadastrale gegevens: afdeling 9 sectie B nr. 75B – Doomansstraat – Aalbeke
Voorwerp van de aanvraag: het inrichten van een kleiontginningsgroeve + het exploiteren van een kleiontginning
Stallen van 5 voertuigen
Ontginning 1ha 54a en 8ca
Opvullen met niet-verontreinigde gronden: fase 2b: 19564 kubieke meter en fase 4 :117773 kubieke meter is totaal van 137337 kubieke meter.
Het openbaar onderzoek loopt van 6 januari 2025 tot en met 4 februari 2025.
In het kader van het openbaar onderzoek rond bovenvermeld dossier wenst Groen Kortrijk volgende opmerkingen in te dienen.
1.Vroegere aanvraag om het betreffende gebied te ontginnen.
De NV Aannemingen Bosschaert heeft vroeger een vergelijkbaar dossier ingediend. In vorig ingediende dossier gaf de firma tegenover de buurt toe dat dat het hen niet echt om de klei te doen is. De oppervlakte die wettelijk ontgonnen mag worden, is immers beperkt waardoor ontginning op langere termijn niet echt rendabel kan zijn. Hun interesse gaat vooral uit naar de put die ontstaat nà het afgraven van de klei. Deze put willen ze vullen met grondoverschotten, zelfs met 20% vervuilde grond. Er wordt immers een afwijking aangevraagd op art. 5.60.2 van Vlarem II: “met uitzondering voor de bovenste laag van 150cm, wordt gevraagd om gronden te mogen gebruiken waarvan de chemische samenstelling voldoet aan 80% van de bodemsaneringsnorm voor bestemmingstype III”. (Bijlagen, p. 44)
Vandaag zien we dat in de huidige aanvraag identiek, op de waterbemaling na, aan de vorige gevraagde ontginning.
De opvulling zal deels gebeuren met de afgegraven teelaarde en grond, en deels met aangevoerde gronden afkomstig van eigen werven. Het betreft uitgegraven bodem die, behalve voor de bovenste 150 cm, voldoet aan 80% van de bodemsaneringsnormen voor bestemmingstype III (zie afwijkingsvraag addendum Q3). De bovenste 150 cm zullen voldoen aan de waarden in bijlage V van het Vlarebo.
De afvoer van de klei zou o.a. gaan naar de firma Koramic, deze firma kreeg een vergunning om een langdurige kleiontginning op te starten in Rollegem. Zij hebben een eigen kleiwinning voor nu en voor de toekomst. Het afnemen van klei van een andere firma is in dit verband niet logisch te noemen.
Wat het afvoeren van gronden betreft is er in Lauwe het bedrijf LAVATRA dat de nodige vergunningen heeft om gronden te storten, op vandaag bezig met het volstorten van gronden langs de Aalbeeksesteenweg, deze gronden zijn eigendom van het Agentschap natuur en bos en hebben als nabestemming natuurgebied
2. Ligging van het gebied
Het te ontginnen gebied ligt in de omgeving van 2 parkgebieden, een woongebied, bomenrijen, een spoorwegberm, die een beoordeling kregen in 1999 als biologisch waardevolle elementen. Dit blijkt uit de MER-screening die aangaf dat het gebied zich situeert in een ecologisch waardevol gebied. (erfgoedlandschap) Er is ook het natuurgebied “Potijzer” dat begin deze eeuw werd vastgelegd in een Vlaams RUP, waar ook het Preshoekbos en de Leievallei toe behoren. In de directe onmiddellijke omgeving situeert zich de Doomanshoeve en op 750 m het kasteelpark Allaert , op wandelafstand vinden we het monument De Sjouwer.
Het terrein situeert zich op een historische heuvelrug ‘Sterreberg’ genaamd, die met z’n 55m de hoogste top van Aalbeke vormt. Daarbij bevonden zich ooit een grote omwalde hoeve Sterreberg en een kasteel de Sterre.
3.Waterproblematiek: grondwaterpeil en waterkwaliteit
Grondwaterpeil:
Het gebied ligt in de vallei van de Rekkembeek. In een natte meers langs de Doomanstraat ontspringt de Langemeersbeek die uitmondt in de Markebeek, de Blauwkasteelbeek loopt van de Doomanstraat naar de Rekkembeek. Oppompen van grondwater zal gevolgen hebben voor deze beken.
Het grondwaterpeil zal door het oppompen van grondwater sterk dalen, wat nefast is voor de fauna (o.a. amfibieën) en flora in de omgeving.
Te controleren
In de MER-screening lezen we op p. 25: “Het terrein is gedeeltelijk gelegen in een “mogelijk overstromingsgevoelig gebied.” We willen in dit kader ook nog wijzen op een incongruentie in de milieuvergunningsaanvraag. Op p. 39 van de Bijlagen lezen we “(…) gezien de geologische context, de toekomstige ontginningsput beschouwd kan worden als een volledig waterdoorlatende kuip”, terwijl we op p.45 van de Bijlagen lezen: “Gelet op de geologische context kan de toekomstige ontginningsput beschouwd worden als een volledig waterondoorlaatbare kuip”. Wat is het nu, is de put waterdoorlaatbaar of niet?
Waterkwaliteit:
Ten gevolge van de activiteiten die er zouden plaats grijpen, zijn we ervan overtuigd dat de waterkwaliteit van het grondwater en van de beken, grachten en poelen zal dalen. Extra inwaai van stof ten gevolge van de geplande activiteiten of insijpeling van polluenten zullen hier o.a.voor zorgen.
4.Nabestemming van het gebied:
De nabestemming van het gebied is volgens het gewestplan van 1/11/77 “agrarisch”. Dit zou betekenen dat er landbouw gebeurt op gronden die een vervuilde ondergrond hebben.
5.Mobiliteitsproblematiek:
Wegen bestemd voor de zachte weggebruiker, niet bestemd voor zwaar vrachtverkeer.
De wegen in de omgeving zijn landwegen, deze zijn niet bestemd voor frequent en zwaar vrachtwagenverkeer.
Het gebied is op vandaag gekenmerkt als een belangrijk wandel- en fietsgebied. De provincie ontwikkelt op vandaag een wandelnetwerk in deze regio (Kooigem-Aalbeke-Marke) dat verbinding zal maken met het bestaande Mortagne-wandelnetwerk, wellicht deze zomer (2025) zullen de borden geplaatst worden . Het provinciaal fietsnetwerk doet deze streek verder is er het wandelcircuit ‘Levend geheugen’, de provinciale Goedendagroute en een mountainbikeparcours en trage wegen o.a.: de Papeyeweg.
Verstoring binnen het gebied : stofhinder en geluidhinder, verkeerslachtoffers.
In droge perioden zal er heel wat stofhinder zijn, dit zowel binnen de te ontginnen zone als op de wegen waarlangs de vrachtwagens de aanvoer van klei of te storten aarde aanbrengen. De zone, die op dit ogenblik rust uitstraalt zal gestoord worden door toenemende geluidsoverlast van de machines die ingezet worden om gronden af te graven en te vervoeren, zowel de afvoer als de aanvoer.
De toename van het zwaar verkeer zal de veiligheid van de recreatieve gebruikers van het gebied – wandelaars, fietsers- in het gedrang brengen. We moeten ook de nodige aandacht hebben voor de dieren in het gebied, de aanwezigheid van diverse poelen maakt ook dat onze amfibieën er zwaar zullen onder lijden en als verkeerslachtoffer kans maken om te sterven, terwijl de stad Kortrijk inspanningen levert om amfibieën te beschermen.
We durven stellen dat de leefkwaliteit – (veiligheid – rust – stofhinder- vervuilen van grond- en oppervlaktewater, landschapswijziging…) er op zal achteruitgaan, terwijl we op vandaag streven naar een hogere leefkwaliteit voor de inwoners van Kortrijk en de regio.
6. handhaving en controle
We stellen ons vragen bij de handhaving/controle van het materiaal waarmee de putten mogelijks opgevuld zouden worden. Nergens wordt iets vermeld over de Pfas- richtlijnen waarmee rekening moet gehouden worden. Welke garanties worden er ingebouwd om het opvullen met verontreinigde bodem of met afvalstoffen (zoals Pfas) tegen te gaan? Hoe zal de controle van het opvullen gecontroleerd worden? Door wie? Zal het grondwater in de omgeving op regelmatige basis op besmetting gecontroleerd worden?
Besluiten:
1.De eerste aanvraag tot ontginning van het gebied werd niet toegestaan, de nieuwe aanvraag is gelijkend op de eerste aanvraag en brengt geen nieuwe elementen aan in het dossier waarom de aanvraag nu wel zou kunnen ontvankelijk verklaard worden. Groen Kortrijk vindt dat het opvullen van de kleiput met vervuilde grond ontoelaatbaar is.
2. De aanvraag tot te ontginnen gebied zich situeert in een heel kwetsbaar gebied, zie punt 1 van het bezwaar.
3.Als het grondwaterpeil door het oppompen van water sterk zou dalen, kan dit gevolgen hebben voor de waterhuishouding en de waterkwaliteit in de omgeving.
4.De nabestemming van het gebied – agrarisch, betekent kweken op mogelijks vervuilde grond – kan voor Groen Kortrijk niet.
5.Het gebied is op vandaag uitgebouwd als recreatieve zone – zie 5/6 – dit laten doorkruisen door zwaar vervoer op niet aangepaste wegen leidt tot problemen op diverse terreinen.
6.De ontsluiting van het gebied is niet evident zeker niet voor het vrachtvervoer dat er zou plaatsvinden.
Groen vraagt omwille van bovenstaande redenen dat de milieuvergunning en de stedenbouwkundige vergunning geweigerd zouden worden.
Getekend,
Moise Dos Santos
Voorzitter Groen Kortrijk