» Home » Categorieën » Democratie en overheid » Doek valt over buurtbib De Blauwe Poorte
Democratie en overheid/ Onderwijs/ Wonen

Doek valt over buurtbib De Blauwe Poorte

Het stadsbestuur besliste onlangs om buurtbibliotheek de Blauwe Poorte op te doeken. De reden die daarvoor wordt opgegeven is de ongeschiktheid van het oude gebouw voor de bibliotheekwerking. Vanaf 1 januari 2017 worden leesgierige buurtbewoners dus verplicht om een andere bibliotheek te bezoeken.

Groen pleit voor het behoud van de buurtbibliotheek en de aanpassing van het gebouw aan de moderne noden. Cultuurspecialist en Vlaams parlementslid Bart Caron: “Als het gebouw niet adequaat is, dan moet Stad Kortrijk het gebouw aanpassen of een ander gebouw zoeken. Het is flauw van schepen van cultuur, An Vandersteene (NV-A), om het filiaal de Blauw Poorte simpelweg op te doeken en te verwijzen naar het nabijgelegen buurtcafé en andere filialen.”

Gemeenteraadslid en buurtbewoonster Cathy Matthieu reageert: “De stad stuurt de lezers door naar  de centrale bibliotheek of de filialen op de Lange Munte of Drie Hofsteden. Gans het zuiden, Walle, Sint-Elisabeth, Volksplein, heeft nu geen buurtbibliotheek meer. Voor buurtbewoners die minder mobiel zijn is er geen oplossing. Ook verdwijnt hiermee een ontmoetingsplaats, waardoor het weinige sociale contact dat sommigen hebben, er ook niet meer zal zijn.”

“Het cultuurbeleid van onze stad is een afbraakbeleid. Jaar na jaar gaan we erop achteruit. Zeker wat betreft de dienstverlenende activiteiten, zoals de wijk- en buurtbibliotheken. Wie zal afhaken? Niet de sterke, hoger opgeleide lezers. Die gaan naar andere bibliotheken gaan. Wel de mensen die niet zo mobiel zijn, zoals kinderen. Zij zullen beroep moeten doen op hun ouders. Ook ouderen en de net iets minder gemotiveerde lezer zullen als eerste afhaken. Groen houdt een pleidooi om dit te vermijden” aldus nog Caron.

 

Meer info:
cathy.matthieu@groenkortrijk.be
bart.caron@groenkortrijk.be

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *