» Home » Standpunten » Bedachtzaam plannen » Cora plannen van onder stof gehaald… maar blijven achterhaald
Bedachtzaam plannen/ Geen categorie

Cora plannen van onder stof gehaald… maar blijven achterhaald

GROENTEGENCORACora heeft plannen om in Moeskroen een megashopping- en ontspanningscentrum van bijna 115.000 vierkante meter te bouwen. Om je een idee te geven: Wijnegem shopping is ‘maar’ 62.000 vierkante meter. Daarmee word een oud plan van 2000 van onder het stof gehaald. De Groene fractie was toen klokkenluider en roept ook nu het Kortrijks stadsbestuur op om een duidelijk standpunt in te nemen en een sterkere gangmaker te zijn voor een meer duurzame ontwikkeling van onze regio.

Het oorspronkelijk Cora-project dateert al van het jaar 2000. Het ging toen over een winkeldorp van bijna 90 000 m² tussen Moeskroen en Quevaucamps, op 10 minuten rijden van Kortrijk. Agalev Kortrijk, samen met Ecolo Tournai, waren toen de klokkenluiders. Groen gemeenteraadslid Cathy Matthieu: “Onze fractie heeft toen alle bezwaren opgelijst en ingediend: het dreigend verkeersinfarct, de aanslag op de open ruimte en landbouwgrond, de vernietigende impact op de handelsactiviteiten in de stadskernen, de verwaarloosbare impact op tewerkstelling…” Vandaag blijven deze pijnpunten onveranderd. “Het gaat niet op om een nieuwe winkeldorp te bouwen, terwijl handelaars in de stadscentra het moeilijk hebben en er massaal winkelpanden leegstaan.” aldus Matthieu. De Groene fractie vroeg de gemeenteraad toen een motie aan te nemen tegen dit project. Dit werd aanvaard door toenmalige burgemeester Stefaan De Clerck en Jean de Bethune, toenmalig schepen van middenstand. De Groen fractie maande het stadsbestuur aan om actie te ondernemen en dit project, samen met Unizo en de andere burgemeesters van Zuid-West-Vlaanderen, aan te kaarten bij de federale minister van economie. Merkwaardig genoeg onthield toenmalig gemeenteraadslid Vincent Van Quickenborne zich in die stemming. Hij was blijkbaar niet overtuigd van de schadelijke gevolgen voor de middenstand in Zuid-West-Vlaanderen. Later bleken de bezwaren van Groen Kortrijk gegrond: de Raad van State keurde het project tot twee keer toe af.

Alfred Gadenne, burgemeester van Doornik haalt nu het dossier terug van onder het stof. De gronden zijn al verkocht. De bouwvergunning voor een site van 40 000m² in Estampuis moet nog geleverd worden. Burgers kunnen nog tot 10 juli bezwaar indienen. Groen Kortrijk en Ecolo Doornik roepen burgers op om dat massaal te doen. Groen Kortrijk vraagt het Kortrijks stadsbestuur om een duidelijk standpunt in te nemen tegen de ontwikkeling van winkeldorpen van zo’n omvang op dergelijke locaties. We hopen dat dit dossier ook de broodnodige handelskernversterking in Kortrijk kan versnellen en de stadscoalitie kan aanzetten tot echte gedurfde keuzes m.b.t. detailhandel, mobiliteit en aantrekkelijkheid van het stadscentrum. Tegelijk roepen we het stadsbestuur op om een sterke gangmaker te zijn in de duurzame ontwikkeling van onze regio. Voorzitter Groen Kortrijk Bart Rogé: “Handelskernversterking, werkgelegenheid en mobiliteit zijn kernthema’s in onze regio. Het is ontgoochelend dat steden en gemeenten hierrond in concurrentie met elkaar gaan. Er moet meer overleg en afstemming komen in de Eurometropool, met duurzaamheid als leidend principe.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *